Zo ga je om met de Momo Challenge en andere hoaxes

Als ouder is het je taak om je kind te beschermen, waar de bedreiging ook vandaan mag komen. Maar wat als de bedreiging eigenlijk een hoax – broodje aap verhaal – is, en dus helemaal niet bestaat?

Dit artikel is gepubliceerd op FAMME

Momo Challenge en andere hoaxes

De afgelopen weken schreven de media over het wel of niet bestaan van de Momo Challenge. Ouders maakten zich zorgen over hoe ze hun kinderen konden beschermen. De Momo Challenge werd maanden geleden al als hoax bestempeld aangezien er na verschillende onderzoeken nooit bewijs is gevonden. Toch bleven ouders bang, en waren er zelfs celebs – Kim Kardashian –  die ouders waarschuwden voor dit enge monster, die kinderen zogenaamd levensgevaarlijke challenges als zelfkastijding oplegde. Het Momo karakter ziet er eng uit, maar is eigenlijk een kopie van een personage gemaakt door de Japanse artiest, Keisuke Aiso.

Het doel van een broodje aap verhaal

Deze hoaxes zijn ontworpen om aandacht te trekken en paniek te verspreiden. In een staat van paniek delen mensen de boodschap online met iedereen die ze kennen. Logisch, je wilt natuurlijk niet dat anderen iets ergs overkomt. Bedenkers van dit soort hoaxes weten precies de gevoelige snaar van de ouders te raken: hun angsten met betrekking tot de veiligheid van hun kinderen. Vooral eng en luguber nieuws kan heel snel viraal gaan op het internet en het wordt vaak snel opgepikt door de media. En dit is een overwinning vanuit het perspectief van de bedenker, wiens doel het is om viraal te gaan! Hoe meer aandacht de bedenker krijgt, hoe meer online faam hij krijgt.

Emotioneel uitputtend voor je kind

Hoe zorg je er als ouder dan voor dat je je niet onnodig zorgen maakt over niet bestaande gevaren? Hoaxes die kinderen op het ene moment bedreigen en de volgende dag ineens nep blijken te zijn, zijn mentaal en emotioneel uitputtend voor kinderen en ouders. En ouders voelen dat ze geen grip hebben op de situatie. Dit is hoe je het beste met hoaxes om kunt gaan:

1. Onderzoek of het echt is

Informatie over de zogenoemde challenges wordt vaak online gedeeld, waar fake nieuws en misleidende informatie orde van de dag is. Als je je zorgen maakt om een verhaal, is het belangrijk om de informatie te onderzoeken. Wat is de bron? Waar komt het nieuws vandaan? Hoe oud is het bericht? Bezoek websites die een goede reputatie hebben, en vermijd sensatiezoekende websites als bron van informatie. Is er überhaupt echt bewijs?

2. Onderzoek samen met je kind de informatie

Na het voorwerk maak je gebruik van deze kans om samen met je kind de informatie verder te onderzoeken. Waar kan je kind op letten? Wat moet hij doen als hij zoiets tegenkomt? Leg uit waarom iemand een broodje aap verhaal online zet.

3. Wees kritisch

Alles wat je online ziet of leest is gepost door iemand. Iemand die eventueel baat heeft bij het verspreiden van de informatie. Vraag jezelf af, wie heeft er baat bij? Wat is het onderliggende idee achter dit artikel of deze video? Probeert de maker jouw manier van denken te beïnvloeden, en waarom?

4. Zorg voor grenzen of andere platforms

Als je merkt dat hoaxes en andere social media een te grote impact hebben op je kind, bespreek dan met je kind welke websites hij wel kan gebruiken. Misschien is een alternatief en veiliger platform een optie? Zo bestaat er een Youtube Kids als variant op de doorsnee Youtube, kun je een betaalt account afsluiten bij bijvoorbeeld Netflix, kun je bepaalde websites blokkeren, of het Facebook en Instagramgebruik minimaliseren. Daarnaast is het belangrijk om te vertellen dat als je kind echt iets geks ziet, hij dit altijd met jou deelt en dat het helemaal niet iets is waar hij zich voor hoeft te schamen of bang voor hoeft te zijn.

Wat als je wél iets zorgwekkends vindt?

Online media hebben altijd een optie om inhoud te rapporteren. Als je iets ziet waar je je zorgen om maakt, kun je altijd contact opnemen met het medium en de content rapporteren. Als je denkt dat het niet genoeg is, neem dan contact op met de lokale politie.