Je peuter aan de borst? Waarom langvoeden eigenlijk een geweldig idee is

Langvoeden iets voor geiten-wollen-sokken-types? Oké, toegegeven, het is geen alledaags tafereel, maar een peuter borstvoeding geven, heeft zóveel voordelen dat we er niet omheen kunnen. Twijfel je of je wilt doorgaan met borstvoeding? Lees dan eerst even waarom langvoeden eigenlijk helemaal geen gek idee is!

Dit artikel is gepubliceerd op Famme

Moedermelk is voedzaam

Sommige mensen beweren dat borstvoeding na zes maanden geen waarde meer heeft. Het tegenovergestelde is waar. Moedermelk zit vol eiwitten, vetten en andere belangrijke, voedzame en noodzakelijke nutriënten die baby‘s en kinderen hard nodig hebben. Moedermelk helpt niet alleen het immuunsysteem, maar zorgt ook voor de ontwikkeling van de organen, de hersenen en de darmen.

Een halve liter moedermelk dekt bijna 30% van de dagelijkse energiebehoefte, ruim 40% van de dagelijkse eiwitbehoefte, bijna 40% van de dagelijkse calciumbehoefte, ruim 75% van de dagelijkse foliumzuur behoefte, ruim 90% van de dagelijkse vitamine B12-behoefte, 60% van de dagelijkse vitamine C-behoefte en 75% van de dagelijkse vitamine A-behoefte.

Jouw kind stopt als hij er klaar voor is

Onderzoek laat zien dat de zogenoemde natuurlijke speenleeftijd bij de mens waarschijnlijk tussen de 2,5 en 7 jaar ligt. En dat de meeste kinderen uit zichzelf stoppen tussen de drie en vier jaar. Een kind zal steeds minder de borst vragen en uiteindelijk zelf helemaal stoppen. Je kind blijven voeden met de borst tot hij zelf stopt, zorgt dus voor een natuurlijke en vredige afbouw, zónder boosheid, onbegrip of verdriet.

Moedermelk zorgt voor een beter immuunsysteem

Een éénjarig kind zit op zo’n 60% van zijn volledige immuunsysteem. Dus hoewel een peuter een beter immuunsysteem heeft dan een baby, is het lichaam nog niet helemaal klaar voor de echte wereld. Jouw melk bestaat uit unieke en op maat gemaakte afweerstoffen voor een geweldig immuunsysteem.

In sommige gevallen zitten er tijdens het tweede jaar zelfs nog meer afweerstoffen in de melk dan tijdens het eerste jaar. Dit is precies zoals de natuur het bedoeld heeft, want kinderen ouder dan één jaar komen namelijk meer in contact met andere kinderen – en dus ook met infectiehaarden – dan wanneer ze heel jong zijn.

Een unieke moeder-kind relatie

Een moeder die haar kind langere tijd voedt, weet dat een kind er intens van geniet. Peuters zullen soms zomaar ineens gaan lachen, of even stoppen met drinken om mama een kusje te geven. De band tussen moeder en kind is uniek en borstvoeding is elke keer weer een daad van liefde.

Het gaat om veel meer dan voeden, en als de moeder hier in meegaat, is het ook voor haar een bijzonder moment waar ze intens van kan genieten. Het zou wel erg zonde zijn om te stoppen omdat de publieke opinie zegt dat een peuter te oud is voor borstvoeding, toch?

Een gezonder gebit voor de peuters

Peuters die nog steeds borstvoeding krijgen, gebruiken vaak geen andere hulpmiddelen zoals een duim. De kans dat de tanden verkeerd groeien is hierdoor een stuk lager dan bij kinderen die wel duimzuigen.

Veiligheid en onafhankelijk zijn

Sommige mensen zijn bang dat hun kind afhankelijk blijft als hij lang borstvoeding krijgt. Maar over het algemeen is een kind dat langer borstvoeding krijgt juist onafhankelijker! Bij zijn moeder aan de borst krijgt het kind de troost en veiligheid dat hij soms zo hard nodig heeft. Wetend dat hij bij zijn moeder terecht kan, maakt het dat het kind meer aandurft en genoeg vertrouwen heeft om de wereld zelf te gaan ontdekken.

Wanneer de peuter zelf de stap zet om te stoppen met drinken, is hij de borstvoedingsfase en extra geborgenheid ontgroeid, en deze mijlpaal zal hem erg trots maken! Als je jouw peuter zelf laat beslissen wanneer hij stopt, leg je de volgende stap voor extra onafhankelijkheid in zijn handen. Hoe mooi is dat!

Waarom haast hebben?

Elke moeder weet dat de tijd al zo snel gaat. Je kind zal zijn eigen weg vinden, dus waarom zullen we iets forceren? Als er in de behoefte is voorzien, verdwijnt deze. Een kind is maar zo kort klein, dus waarom zouden we haast hebben?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.