Bevallen in de ruimte? Nog even en het kan!

Dit artikel is gepubliceerd op Famme

Vergeet badbevallingen of vliegtuigbevallingen. Techbedrijf SpaceLife Origin weet het zeker. Nog even en dan vindt de eerste ruimte bevalling plaats. Ehh, wat?

Nog even en dan kunnen we bevallen in de ruimte

Wetenschappers zijn nog niet helemaal overtuigd, maar SpaceLife Origin, een Brabants bedrijf dat de mogelijkheden tot leven op andere planten onderzoekt, weet het zeker. Het duurt niet lang meer voor de eerste ruimtebevalling plaatsvindt. Deze eerste bevalling in de ruimte zal over 5 jaar, in 2024 moeten plaatsvinden. Een ambitieus plan met een strakke planning, maar niet onrealistisch, vertelt Egbert Edelbroek, Chief Innovation Officer bij SpaceLife Origin aan Scientias.nl. Hij schat de kans dat dit werkelijkheid wordt, op 80 procent.

De laatste stap van het leven op andere planeten

De bevalling in de ruimte is de derde stap van missie dat het leven op andere planeten onderzoekt. De eerste missie, Missie Ark staat gepland voor volgend jaar. Tijdens deze missie worden sperma- en eicellen in een satelliet rondom aarde geplaatst, en vervolgens bestudeerd. Eerder vorig jaar was het NASA die ook al onderzocht wat er precies gebeurt met sperma in de ruimte. Beweegt het überhaupt? Een belangrijke eerste stap.

Missie Lotus: een bevruchting in de ruimte

Tijdens de tweede missie, die gepland staat voor 2021, wil SpaceLife Origin een sperma- en eicel bij elkaar brengen. Dit zal de eerste bevruchting in de ruimte zijn. “Deze missie zal met name uit moeten wijzen welke impact de zwaartekracht – en een gebrek daaraan – heeft op de embryo-ontwikkeling,” vertelt Edelbroek aan Scientias. “Experimenten op aarde suggereren dat zwaartekracht van grote waarde is bij de ontwikkeling van een embryo en dan met name vanaf de vijfde dag. En dan rijst de vraag of bijvoorbeeld de veel zwakkere zwaartekracht op Mars sterk genoeg is voor embryo-ontwikkeling.”In de toekomst kunnen er nog veel meer dingen denken wetenschappers. Zoals vaders die zelf ook borstvoeding kunnen geven.

Bevruchting zonder zwaartekracht

Voor de derde missie, Missie Cradle (wieg, in het Engels), wil SpaceLife Origin een hoogzwangere vrouw de ruimte insturen, om daar te bevallen. Het gebrek aan zwaartekracht hoeft niet per se een probleem hoeven zijn tijdens de bevalling. De lancering, en dan vooral de terugreis, waarbij de inzittenden van de raket te maken krijgen met g-krachten, is een onderwerp van studie. “Er zijn reeds bedrijven die werken aan een wat comfortabelere reis waarbij je aan minder g-krachten wordt blootgesteld.” G-krachten zorgen ervoor dat je ‘zwaarder wordt’ Je merkt bijvoorbeeld dat het moeilijk is om je hoofd op je lichaam te houden, maar ook je longen worden zwaarder waardoor je moeilijker ademt.

Een plan B is geen slecht idee

Het lijken misschien gekke ideeën, maar het is niet te ontkennen dat het niet zo goed gaat met de aarde. Stephen Hawking waarschuwde in de documentaire Expedition New Earth dat de mens binnen 100 jaar is uitgestorven als we niet op zoek gaan naar andere planten om te leven. Een plan B is dan ook geen slecht idee. Toch is er nog maar weinig onderzoek gedaan naar leven op andere planeten, hoewel het wel tot de opties behoort. Maar daarvoor is het natuurlijk wel belangrijk om te weten hoe mensen reageren op andere planeten, maar ook hoe de voortplanting in in zijn werk gaat.

Ethische bezwaren

Naast de technische uitdagingen zijn er ook ethische bezwaren, zoals de keuze die de moeder maakt voor haar ongeboren baby. Alexander Layendecker, Amerikaans seksuoloog, gespecialiseerd op voortplanting op andere planeten vertelt dat een verblijf in de ruimte slecht is voor je gezondheid. ¨En aangezien dat effecten zijn die we zien bij volwassen, gezonde mensen, is het best zorgwekkend te bedenken wat straling en een gebrek aan zwaartekracht doet met de ontwikkeling van het skelet en andere systemen in jongere mensen: baby’s in de baarmoeder, pasgeboren baby’s en jonge kinderen, die nog steeds groeien.¨ Daarnaast maken ongeboren kinderen of  baby’s deze keuze niet zelf. Volgens Edelbroek, hebben zes vrouwen zich inmiddels aangemeld om over vijf jaar de 24- tot 36-urige missie aan te gaan en de eerste baby in de ruimte te baren.