Zó houd je je kind veilig tijdens het rijden. Spoiler: dump alle gadgets

Voor veel kinderen is een autoritje niet per se het leukste moment van hun dag. Er zijn kinderen die er zelfs echt een hekel aan hebben. Dit is dan ook de dat er allemaal gadgets worden ontwikkeld om de ritjes zo leuk of aangenaam mogelijk te maken. Maar let op, het rijden mag leuk zijn, maar veiligheid gaat voor. Gebruik deze levensgevaarlijke gadgets daarom nooit tijdens het rijden!

Dit artikel is gepubliceerd op Famme

Naast het goed installeren van het autostoeltje – uit Amerikaans onderzoek blijkt dat bijna 50% van de stoeltjes niet goed is vastgemaakt – is het belangrijk om op de veiligheid in én rondom het stoeltje te letten. Entertainment en comfort zijn fijn, maar een stoeltje is gemaakt zodat jouw kleintje veilig mee kan reizen in de auto, en dat is dan ook het hoofddoel.

No-go 1: Een hoofdband voor het slapen

Vrijwel elke ouder kent het. Je kijkt even achterom en ziet dat je kind in een onnatuurlijke houding ligt te slapen. Wij voelen al een pijnlijke steek in onze nek als we er alleen al naar kijken. Fabrikanten bedachten de hoofdband als oplossing voor dit probleem. De hoofdband is een band die je over de voorhoofd van je kind bevestigd, zodat het hoofd op z’n plaats blijft tijdens het slapen. Waarom dit levensgevaarlijk is? Veel autostoeltjes zijn zo ontworpen, dat ze alleen veilig zijn als het hoofd van het kind meebouncet tijdens een botsing. Als het hoofd op z’n plaats wordt gehouden bij een ongeluk, is er een groter risico op letsel. Jammer, maar veiligheid bij een aanrijding is belangrijker dan een fijne slaaphouding. Een veilige oplossing is een stoeltje die je in de slaapstand kunt zetten.

No-go 2: Kussens en extra hoofdsteunen

Omdat veel van de kussens en andere hoofdsteunen worden verkocht door bekende fabrikanten, denken we vaak dat het geen kwaad kan. Maar dat een groot merk het verkoopt, betekent niet dat het veilig is. Een van de belangrijkste onderdelen van een autostoel is ervoor te zorgen dat er geen ruimte tussen het kind en de stoel zit. Een kussen of extra hoofdsteun maakt een autostoel dan ook minder veilig.

No-go 3: Jassen en dekens

Brrr.. de auto instappen in de winter is vaak een drama. Het is zó koud, en vaak duurt het wel even voordat de auto is opgewarmd. Je bent daarom dan snel geneigd om het jasje van jouw kind aan te laten, of om hem toe te dekken met een deken. Maar een dekentje is niet veilig. Als de auto bij een ongeluk omrolt, kan een deken je kind smoren. Daarnaast is er een kans dat het dekentje niet van hetzelfde vuurbestendige materiaal is gemaakt als de autostoel. Als je een deken wilt gebruiken, informeer dan bij de fabrikant van de autostoel wat de opties zijn. Een jasje kan gevaarlijk zijn omdat de kans op warmtestuwing groter is.

No-go 4: Speelgoed en spiegels

Ja, autorijden is voor kinderen vaak saai. Daarom lijken wat speeltjes in de auto een goede oplossing om je kindje tevreden te houden. Maar speeltjes in de mond, handen of zelfs in de nabije omgeving kunnen veel letsel veroorzaken als je plotseling hard moet remmen. En een spiegel? Ook niet verantwoord, want je moet je ogen te allen tijde op de weg houden en de verleiding om tussendoor te kijken is heel groot.

Do: Gebruik maken van de Isofix

Als jij een autostoeltje hebt met Isofix, en een auto rijdt waarin je deze kunt bevestigen, doe dat dan. Het is misschien onhandig als je het stoeltje in een andere auto wilt zetten, maar een Isofix-bevestiging is gewoon een stuk veiliger dan een bevestiging met gordel. Zonde om het niet te gebruiken!