Zo bescherm je de ogen van je kind tegen de zon

The sun is out! Al verdwijnt hij af en toe nog even, het is belangrijk om je huid (en dat van je kind) voldoende te beschermen. We weten immers dat de zon schadelijk is. Maar vaak dragen we zonnebrillen enkel als fashion statement. Heel leuk natuurlijk, maar de ogen van je kind zijn supergevoelig voor de zon! Het kiezen van een goede zonnebril die de juiste bescherming biedt, is daarom heel belangrijk, en gaat veel verder dan een leuk model. – Dit artikel is eerder gepubliceerd op Mama Enzo

Kinderogen zijn extra gevoelig

Uv-straling is schadelijk voor de ogen, en kinderogen zijn extra kwetsbaar. De pupil is groter en hun ooglens heeft minder beschermend pigment dan volwassenen. Hoe jonger het kind, hoe kwetsbaarder de ogen! Het is daarom belangrijk dat zelfs baby’s een zonnebril dragen, hoe gek het er soms ook uitziet. Al tijdens de eerste zonnestralen in het voorjaar is het belangrijk om je ogen goed te beschermen. Zonnestralen kunnen je ogen namelijk permanent beschadigen. Je hebt het niet meteen door, want de schade bouwt zich beetje bij beetje op en is pas na een tijd zichtbaar.

Je kind wilt zijn bril niet ophouden

Het is soms lastig om je kind zover te krijgen dat hij of zij de zonnebril ophoudt. Bij een baby kun je een bandje aan de zonnebril bevestigen zodat hij de bril niet kan afdoen. Bij oudere kinderen is het vaak leuk om samen een zonnebril uit te kiezen. Je kunt gaan voor een bijzonder montuur, mooie glazen, of er een stoer brilkoord bij kiezen. Daarnaast kun je het goede voorbeeld geven en zelf je zonnebril dragen.

Let op de maat en het materiaal

Sommige brillen laten aan de zijkant veel licht door tussen de bril en het gezicht. Als je bril niet goed aansluit komt het licht alsnog ongefilterd je ogen binnen, en is de zonnebril dus niet effectief. Let er dus op dat de bril goed past. Daarnaast is het belangrijk om op het materiaal te letten. Je kunt het beste gaan voor zonnebrillen van rubber, die flexibel zijn en niet breken. Ook is het belangrijk dat de bril glazen van onbreekbaar polycarbonaat heeft, voor de eigen veiligheid van je kind.

Wolken als filter?

Hoewel de wolken ervoor zorgen dat het zonlicht minder fel is, houdt het niet alle uv-straling tegen. Ongeveer de helft van de uv-straling wordt geblokt door de wolken. Ook op bewolkte dagen is een zonnebril dus nodig. Een pet of zonneklep werkt helaas ook niet goed genoeg. De straling wordt weerkaatst tegen de grond, muren en water, waardoor het alsnog in je ogen komt.

De kleur glazen maakt niet uit

Sommige mensen kijken naar de kleur van de zonnebril om te bepalen of de zonnebril goed is of niet. Maar dit is geen goede test, want een kleurloze zonnebril kan alsnog uv-straling tegenhouden en donkere glazen zonder goed filter, zorgen er alleen voor dat je pupillen groter worden, en er juist méér schadelijke straling in je ogen komt.

Kijk naar het keurmerk

Het goede nieuws is dat je niet per se een dure merkzonnebril hoeft te kopen om je ogen te kunnen beschermen. Alle brillen die binnen de Europese Unie worden verkocht, moeten honderd procent uv-bescherming bieden. Je kunt kijken naar het labeltje op de bril zelf, of het CE-keurmerk aan de binnenkant van het pootje. Het CE-keurmerk garandeert dat de bril beschermt tegen uv-straling. Als het zonnebril geen keurmerk heeft kun je deze beter niet gebruiken.