Vandaag is het Internationale Vrouwendag: waarom het belangrijk is deze dag te vieren

Vandaag is het Internationale Vrouwendag. Dit jaar staat deze dag in het teken van Heldinnen. Maar waarom zou je Internationale Vrouwendag vieren? Zo slecht is het niet met ons gesteld, of wel? De afgelopen honderd jaar hebben vrouwen veel vooruitgang geboekt. Zo vieren we dit jaar honderd jaar stemrecht, maar valt er nog veel te verbeteren. Check deze feiten! – Dit artikel is eerder gepubliceerd op Famme


1 op de 11 vrouwen

In Nederland heeft één op de elf vrouwen te maken gehad met verkrachting. Van elke elf vrouwen is dat er dus minimaal één. En de helft van alle vrouwen heeft te maken gehad met fysiek- of seksueel geweld, en maar liefst driekwart van de vrouwen heeft te maken gehad met seksuele intimidatie. Schrokkende cijfers, en wereldwijd is dit probleem zelfs nog veel groter.

Minderheid in de Tweede Kamer

Vandaag de dag telt de Tweede Kamer 48 vrouwen, verdeeld over tien politieke partijen. Dit is minder dan één derde van het aantal zetels. De enige drie partijen die geen vrouwelijke Kamerleden hebben, zijn DENK, Forum voor Democratie en de SGP. Een ander punt van zorg: Nederland heeft anno 2019 nog nooit een vrouwelijke president gehad. Alle 39 kabinetten sinds de invoering van het vrouwenkiesrecht honderd jaar geleden, zijn geleid door mannen.

Loonkloof

De loonkloof wordt gelukkig elk jaar kleiner maar toch verdient de Nederlandse man nog steeds 17% meer dan de vrouw, voor hetzelfde werk. Met 17% zit Nederland zelfs boven het wereldwijde gemiddelde van 16%. Onlangs nam IJsland een wet aan die een loonkloof strafbaar maakte, een goed voorbeeld voor Nederland! En als je kijkt naar de 500 rijkste personen van de wereld, zijn er slechts 55 vrouw.

Wereldwijde ranglijst voor gelijkheid 

Nederland stond in 2017 op de 32e plaats op de ranglijst van landen waar vrouwen gelijk zijn aan mannen. Dat was een daling van 16 plaatsen. Eind 2018 steeg Nederland weer vijf plaatsen en kwam hiermee op plek 27, nog steeds niet goed genoeg. De Scandinavische landen voeren de lijst aan. IJsland, Noorwegen, Zweden en Finland staan in de top vier. De rangschikking wordt elk jaar gemaakt door het WEF, het World Economic Forum. Het baseert zich op de mate waarin mannen en vrouwen dezelfde kansen krijgen, economische participatie, politieke invloed, gezondheid, onderwijs en meer.

Onbetaalde zorgtaken

Vrouwen zijn nog steeds degene die het meest doen in het huishouden. Op papier komt dit neer op 26 uur per week voor de vrouwen, versus 17 uur per week voor de mannen. Vrouwen noemen de onbetaalde zorgtaken ook veel vaker een reden om minder te gaan werken: 57% van de vrouwen versus 27% van de mannen. Dit kan ook een reden zijn dat in Nederland nog veel vrouwen financieel afhankelijk zijn van hun man. Zo’n 54 procent van de vrouwen is financieel zelfstandig, tegenover 74 procent van de mannen.