Tweedehands borstkolf? Dit soort kun je beter niet kopen

Dit artikel is gepubliceerd op Mama Enzo

Veel vrouwen kopen een tweedehands kolf, of krijgen er een van familie of vrienden. Een kolf is een grote aankoop en als je niet weet hoe lang je het gaat gebruiken, lijkt het verstandig om tweedehandsje aan te schaffen. Toch is een tweedehands kolf niet zo veilig als je denkt.

Infecties door bacteriën

Een tweedehands kolf kan bacteriën bevatten die jouw melk kan verontreinigen. Moedermelk is lichaamseigen en bevat dus ook bacteriën. Je beschermt je eigen baby tegen de ziekteverwekkers die je zelf bij je draagt, maar niet tegen die van andere mama’s. Schimmels zijn goed zichtbaar met het blote oog, maar bacteriën en virussen niet. Er is zelfs een kans dat de kolf onzichtbare bloedresten bevat als de kolf werd gebruikt terwijl de moeder bijvoorbeeld een wond had op haar tepel. De kans dat je een borstkolf hebt die niet helemaal steriel is, is groter bij een borstkolf met een open systeem (open circuit).

Open en gesloten systeem

Er zijn twee soorten kolven: een kolf met een open systeem, en die met een gesloten systeem. Bij een kolf met het open systeem is er geen sluiting tussen de borstkolf en de motor, en de afgepompte melk. Deze kolf kan daarnaast niet volledig gereinigd en gesteriliseerd worden, waardoor er ziektekiemen in de kolf kunnen nestelen. Een aantal van de onderdelen van dit soort kolf kan niet volledig ontsmet worden, waardoor er bacteriën kunnen achterblijven.

Een klein, maar reëel risico

De kans op een besmetting is klein, en er zijn zelfs geen gevallen bekend van besmetting. Toch is er een reële kans. Via borstvoeding kunnen ziektes worden overgedragen, en daarom raadt bijvoorbeeld Medela moeders af om een tweedehands borstkolf te gebruiken, of zelfs om de borstkolf uit te lenen. Het is een product voor persoonlijk gebruik. Het veilige gebruik kan niet meer worden gegarandeerd en de garantie vervalt, aldus Medela.

Ook onafhankelijke instanties zijn het er over eens

Dat Medela en andere bedrijven die geld verdienen aan de verkoop van kolven tegen tweedehands kolven zijn is nog te begrijpen. Maar ook onafhankelijke instanties als de Consumentenbond, lactatiedeskundigen en het Kenniscentrum voor Borstvoeding zeggen dat het beter is om geen tweedehands kolf te kopen. Als je dan toch een tweedehands koopt, kun je het beste gaan voor een borstkolf met een gesloten systeem.

Het huren van een kolf

Als je toch geen nieuwe kolf kunt of wilt kopen, kun je een borstkolf huren via organisaties of het ziekenhuis. Deze kolven werken met een gesloten-motor-systeem, wat voorkomt dat er schimmels of bacteriën in de motor kunnen komen. De melk komt dus niet in contact met de motor waardoor er ook geen bacteriën bijkomen.