Neuspeuteren: iedereen doet het, maar waarom?

Neuspeuteren is vies, onhygiënisch, en kan zelfs gevaarlijk zijn. Logisch dat we tegen onze kinderen zeggen dat ze het niet mogen doen. Maar waarom doen wij het dan stiekem toch?

Dit artikel is gepubliceerd op Famme

Iedereen doet het

De meesten van ons doen het, maar weinigen zullen het toegeven. Als we op heterdaad betrapt worden, schamen we ons. En als we zien dat iemand het in het openbaar doet, schieten onze wenkbrauwen omhoog. Gatverdamme! We hebben het over neuspeuteren. Je vinger in je neusgaten stoppen, om het snot en de purken eruit te halen.

Extreem neuspeuteren is gevaarlijk

Op het eerste gezicht is neuspeuteren vies, maar redelijk onschuldig. Een paar snotjes uit je neus halen is dus heus niet zo erg. Maar in sommige extreme gevallen is neuspeuteren gevaarlijk. Als je het herhaaldelijk doet, beschadigen de gevoelige huid en de fijne haarvaten in je neus, wat voor infecties en bloedneuzen kan zorgen. Ook kan het inbrengen van andere voorwerpen je neus beschadigen. Kan je het niet laten? Doe het dan voorzichtig, en niet te vaak.

Extreem neuspeuteren: het bestaat

De officiële naam van neuspeuteren is heel spannend: rinotillexe. En hoewel het een coole naam is, is er maar weinig onderzoek naar gedaan. Het eerste onderzoek naar neuspeuteren werd pas in 1995 gehouden. Twee Amerikaanse onderzoekers, Thompson en Jefferson, stuurden een enquête per post naar duizend volwassenen. Van de 254 die reageerden, bekende maar liefst 91 procent dat ze in hun neuzen rommelden. Iets meer dan 1 procent gaf toe het minimaal één keer per uur te doen. Twee proefpersonen gaven aan dat hun gewoontes hun dagelijks leven verstoorden en tot de verbazing van de onderzoekers, meldden twee andere mensen dat ze een gat hadden geboord in hun neusschot. De reden was het vele neuspeuteren. Ieks.

Een taboe, maar toch een dagelijks fenomeen

Het was geen perfecte studie: slechts een kwart van de ondervraagden reageerde, misschien juist precies wel de mensen die het deden. Toch liet het zien dat neuspeuteren, ondanks het taboe, een dagelijks en veel voorkomend fenomeen is.

Compulsief neuspeuteren

Vijf jaar later werd er een uitgebreider onderzoek uitgevoerd. Dit keer onder Indiase jongeren. Van de tweehonderd tieners peuterde bijna iedereen in hun neus. Het was geen baanbrekend nieuws, maar wat wel interessant was, waren de patronen. Hoewel slechts zeven procent van de studenten meldde dat ze meer dan twintig keer per dag hun vingers in hun neus staken, vond toch zo’n twintig procent dat ze een “serieus probleem met het peuteren van de neus” hadden. Het was iets dat ze compulsief deden.

Het voelt lekker en het smaakt goed

De meeste ondervraagden zeiden dat ze neuspeuteren om jeuk te verminderen of om hun snotjes op te ruimen. Ruim tien procent gaf toe dat ze in hun neus peuterden omdat het lekker voelde. En negen van de ondervraagden ging nog een stapje verder: zij genoten van hun purkjes en aten deze dan ook op. En hoewel één op de tien genoot van het neuspeuteren, was het onduidelijk waarom de overige tieners in hun neus rommelden. Het is vies en in sommige gevallen zelfs gevaarlijk. Dus waarom doen we het nog steeds?

We doen het omdat het kan!

Er zijn geen duidelijke antwoorden voor de redenen waarom mensen in hun neus peuteren. Misschien is het een combinatie van de heerlijke tevredenheid die we voelen na het ‘opruimen’ van onze neus. Ook verveling is een mogelijke oorzaak. We hebben onze neus altijd bij de hand, dus het is een makkelijk en snel tijdverdrijf. In andere woorden, we doen het omdat het kan. Waarom peuter jij in je neus?