Komt de mannenpil er dan echt?

De mannenpil: wetenschappers zijn er al jaren mee bezig, maar op de een of andere manier komt het er maar niet van. Maar onlangs zijn onderzoekers weer een stap verder gekomen in de ontwikkeling van de mannenpil. Zal de mannenpil er dan nu echt komen?

Dit artikel is gepubliceerd op Famme

Weinig keuze voor de man

Mannen hebben weinig opties als het gaat om anticonceptie. De condoom, waarbij de vrouw moet ‘toestemmen’ of anders sterilisatie, zijn de opties voor de man. Vrouwen hebben meer manieren om zwangerschap te voorkomen: een spiraal, de pil, de prikpil, de vaginale ring of zelfs een anticonceptiepleister behoort tot de opties van vrouwen. Genoeg opties, zou je denken, maar toch zitten er veel nadelen aan de moderne anticonceptie voor vrouwen: ze zitten vol hormonen die voor bijwerkingen zorgen. Misschien lijkt het alsof er weinig nood is voor de pil voor mannen, maar voor veel vrouwen zou de mannenpil wel een geweldige oplossing zijn.

De roep wordt steeds groter

Want steeds meer vrouwen lijken de pil en andere hormonale anticonceptie te vermijden. Zo vlakt de pil het libido af, en kleven er gezondheidsnadelen aan de pil. De roep naar een mannenpil wordt dan ook steeds groter, en wetenschappers zijn er dan ook al jaren mee bezig. Recentelijk hebben onderzoekers een mannenpil ontwikkeld die onlangs een belangrijke test heeft doorstaan. De pil is getest onder 40 mannen en de resultaten zijn veelbelovend: de pil werkt, is veilig, en heeft relatief weinig bijwerkingen.

Lagere spermaproductie, maar hetzelfde libido

De mannenpil waar de onderzoekers aan werken, werkt met een stofje dat progestine heet. Dit stofje remt de spermaproductie, maar zorgt er ook voor dat het testosteronniveau daalt. Om ervoor te zorgen dat het libido hetzelfde blijft, wordt er testosteron toegediend. “Onze resultaten suggereren dat deze pil de spermaproductie laat afnemen, terwijl het libido behouden blijft,” vertelt hoofdonderzoeker Christina Wang, werkzaam bij het Los Angeles Biomed Research Institute, dat het onderzoek uitvoerde.

Binnen 10 jaar beschikbaar

De onderzoekers benadrukken dat de studieduur te kort is om de effectiviteit van de pil goed te kunnen beoordelen. De pil moet zo’n 60 tot 90 dagen worden getest om zeker te zijn dat het effectief is. Maar nu de studie heeft aangetoond dat de pil veilig is, kunnen de onderzoekers verder met nieuwe onderzoeken voor een langer tijdsbestek. Als de pil ook e volgende test doorstaat, kan de pil getest worden op seksueel actieve koppels. De onderzoekers zijn optimistisch: “Veilige, omkeerbare hormonale anticonceptie voor mannen zou binnen 10 jaar beschikbaar moeten zijn.”

Animo onder mannen

Wang vertelt dat de meeste mannen openstaan voor het gebruik van dit soort geboortebeperking. Uit een onderzoek uit 2005, gehouden onder 9000 mannen, gaf 55 procent aan dat ze deze nieuwe manier van anticonceptie willen proberen, als de resultaten omkeerbaar zijn.