KLM’s statement over borstvoeding leidt tot veel ophef

Elke moeder weet dat borstvoeding geven in het vliegtuig de reis een stuk aangenamer kan maken. Niet alleen zorgt het voor een vol buikje en een gelukkige baby, het helpt bijvoorbeeld ook bij oorpijn. Maar openbaar borstvoeding geven blijkt anno 2019 nog steeds een issue, bleek uit een recente rel op social media.

Dit artikel is gepubliceerd op Famme

Moeder wordt gevraagd zich bedekken tijdens het voeden

De normaal zo bejubelde KLM kwam onder vuur te liggen nadat een Amerikaanse moeder haar verhaal deed op Facebook. De moeder, Shelby Angel, vertelt dat ze haar dreumes aan het voeden was, toen een stewardess van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij, de moeder vroeg zich te bedekken. De vrouw weigerde dit maar voelde zich de rest van de lange vlucht van San Francisco naar Amsterdam oncomfortabel niet gerespecteerd.

De klacht was niet gegrond

Eenmaal op de grond besloot de moeder een klacht neer te leggen bij KLM. De moeder kreeg te horen dat het verzoek van de stewardess helemaal conform KLM’s beleid is. De moeder besluit het voorval publiek te maken en post haar verhaal op de Facebook van KLM. Het bericht heeft inmiddels een paar duizend reacties. Er zijn veel reacties van ongeloof, van mensen die compleet achter Shelby staan. Toch zijn er ook wat comments van mensen die het eens zijn met het beleid van KLM.

<iframe src=”https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FKLM%2Fposts%2F10156473618075773&width=500″ width=”500″ height=”268″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no” frameborder=”0″ allowTransparency=”true” allow=”encrypted-media”></iframe>

“Hier is een waarschuwing voor alle moeders die borstvoeding geven: vlieg NIET met KLM! Een maand geleden vloog ik met mijn één jaar oude kind op een KLM-vlucht van San Francisco naar Amsterdam. Het was de derde keer dat ik met haar vloog. Ik geef haar de borst. Het kalmeert haar en helpt haar te slapen en geeft haar comfort. Ze is ook een drukke peuter die niet graag gedekt wordt. Ik doe mijn best om discreet te zijn, maar soms is er een stukje huid te zien.”

De moeder werd al aangesproken voordat het vliegtuig was vertrokken.

“Zelfs nog voordat we vertrokken, werd ik al benaderd door een stewardess die een deken bij zich had. Ze vertelde me (en ik citeer) “als je door wilt gaan met het voeden, moet je jezelf bedekken.” Ik zei nee, mijn dochter houdt er niet van om bedekt te worden. Dat zou haar bijna net zo van streek maken, als het helemaal niet borstvoeden. Ze waarschuwde me toen dat als er iemand klaagde, het mijn probleem was om mee om te gaan. (niemand klaagde. Op geen een van de vluchten die ik met mijn dochter nam, heeft niemand ooit geklaagd over het publiek voeden, behalve deze stewardess). De rest van deze vlucht, keek de stewardess me niet in de ogen. Ik voelde me erg ongemakkelijk en niet gerespecteerd.”

Ze vertelt verder,

“Toen we thuiskwamen, diende ik een klacht in bij KLM. Ik kreeg te horen dat ik respect moest hebben voor mensen uit andere culturen en dat het antwoord van deze stewardess in overeenstemming was met het bedrijfsbeleid. Dus in plaats van op te komen voor moeders en kinderen, en ze te beschermen, al onder de druk van het vliegen met onze jonge kinderen, houdt KLM zich liever vast aan oude waarden die vrouwenlichamen beschamen.”

Ze sluit af

“Het kostte me veel tijd om dit te schrijven, omdat ik nog nooit zo’n negatief antwoord heb gekregen op het verzorgen van mijn kind. Ik hoop dat iedereen die een vlucht met zijn kind die borstvoeding krijgt overweegt, een luchtvaartmaatschappij kan kiezen die de autonomie van het lichaam respecteert en het recht heeft om voor onze kinderen te zorgen op de manier die we het beste kennen.”

Iedereen mag borstvoeding geven, vertelt KLM

In het Parool vertelt KLM-woordvoerder Manel Vrijenhoek dat iedereen zich prettig moet voelen aan boord. “Een internationale luchtvaartmaatschappij krijgt namelijk mensen met verschillende achtergronden aan boord. Je zit met heel veel mensen in een heel kleine ruimte en dat vraagt soms compromissen. Wij zijn verantwoordelijk voor de veiligheid aan boord.” Ze vertelt verder dat moeders gewoon borstvoeding mogen geven aan boord, maar dat soms, op basis van inschatting van het cabinepersoneel, de moeder gevraagd kan worden om ergens anders te zitten, of zich te bedekken.