Klaar voor de eerste stapjes? Deze video laat zien dat dat het beste barefoot kan

Je kind een handje helpen met lopen door de voetjes in te snoeren in strakke schoenen? Niet doen! Blote voeten zijn het beste en deze video laat dat heel duidelijk zien.

Dit artikel is gepubliceerd op Mama Enzo

Dubbelklappende enkels

Bij de eerste stapjes zien we de enkels vaak dubbelklappen en de meeste ouders willen hun kroost dan ook graag een handje helpen om ervoor te zorgen dat de enkels recht blijven. Schoenfabrikanten werken daar graag aan mee en ontwikkelen stevige schoenen. Maar wat blijkt? Dat is het laatste wat je moet doen! De tere babyvoetjes doen het namelijk het beste zonder schoenen, of in de zogenaamde barefoot schoenen waar we al eerder over schreven. Deze barefoot schoenen zijn extreem soepel. Zo soepel dat je het schoentje helemaal kunt dubbelvouwen. En onderzoek laat zien dat geen, of soepele schoenen de natuurlijke ontwikkeling van de kindervoeten het minst schaadt. Een harde schoen kan het lopen zelfs belemmeren in plaats van stimuleren!

De voet is er klaar voor

De babyvoet is een heel bijzonder onderdeel van het kleine babylichaam. Bij de geboorte bestaat een babyvoetje vooral uit kraakbeen en vet. Dat zorgt van die schattige pofferige voetjes die we meer dan eens in ons mond stoppen. Een jaar later zijn deze schattige voetjes al helemaal anders. Een groot deel van dat kraakbeen is namelijk omgezet naar botten, en hiermee zijn de voeten klaar om het lichaamsgewicht te dragen. De voet is goed genoeg ontwikkeld om het lopen aan te kunnen. Genoeg ruimte rondom de voet is belangrijk om goed te kunnen leren lopen. Wat er gebeurt als je dat niet geeft? Deze video laat dat zien:

Geen voetklachten? Geen bijzondere schoen!

Een stevige schoen is alleen nodig als er voetklachten zijn of een baby bijvoorbeeld een aangeboren afwijkingen heeft. In dit geval kun je het beste advies opvragen bij een specialist zoals een podotherapeut.