Dit moet je weten over een navelbreuk na de zwangerschap

Zo’n paar weken na je bevalling zie je het ineens. Een rond bultje boven je navel. Je kunt er op drukken en dan verdwijnt het even, maar hij is binnen no-time weer terug en je hebt er soms last van. Dit bolletje is een navelbreuk, en komt vaak voor bij vrouwen na de zwangerschap.

Dit artikel is gepubliceerd op Mama Enzo

Ook kinderen hebben vaak een navelbreuk

Een navelbreuk is een zwakke plek in de buikwand. Door deze zwakke plek komt er buikvet naar buiten, en verschijnt er een bultje onder de huid. Als deze breuk groter is kan er ook buikinhoud zoals darm door de breuk naar buiten komen. Een navelbreuk is vaak aangeboren, maar kan ook zomaar ineens ontstaan als de spierlaag van de buikwand verslapt en uitgerekt is. Dit kan gebeuren als je ineens veel aankomt, veel moet persen, hoesten, zwaar tilt of zwanger bent. Hierdoor wijken de rechte buikspieren wat uit elkaar, waardoor het bindweefsel dat tussen de buikspieren zit, zwakker is geworden. Zodra hier druk op komt kan er een scheurtje in komen. Vaak worden baby’s geboren met een navelbreuk. Bij baby’s en kleine kinderen kan deze nog over gaan. Helaas is dit bij volwassenen niet het geval, en kan de breuk zelfs groter worden.

Een navelbreuk is niet altijd gevaarlijk

Je kunt prima oud worden met een navelbreuk en het is dan niets om je zorgen over te maken. Toch zijn er een paar redenen waarom mensen toch liever iets willen laten doen aan die navelbreuk. Een beknelde breuk, waar er bijvoorbeeld darmen door de breuk naar buiten komen, is gevaarlijk en pijnlijk. Het is vanzelfsprekend dat je hier iets aan wil laten doen. Maar een andere reden om iets aan de navelbreuk te laten doen, is als je het er niet mooi uit vindt zien of je je er aan stoort.

Dit kun je er aan doen:

Navelbreukband

Met een navelbreuk kun je twee dingen doen; kiezen voor een hersteloperatie, of gebruik maken van een band. Een navelbreukband bestaat uit een drukkussentje, en een band. Bij het dragen van deze band zal de uitstulping worden teruggedrukt in de buik. Dit is een optie voor mensen die zich niet willen laten opereren, of iets wat gebruikt kan worden tijdens de periode vóór de operatie. Bij het dragen is de pijn is minder en kun je je dagelijkse bezigheden gewoon uitvoeren.

Opereren

Een tweede optie is om te gaan voor een operatie. Hierbij zijn er weer twee opties: een kijkoperatie of een open buikoperatie. Bij beide operaties wordt het gaatje in de buikwand, de zwakke plek, hersteld met een hechting. Als het gaatje groter is dan één centimeter wordt er een kunststof matje geplaatst.

Bij deze symptomen moet je meteen naar de dokter

Soms kan een breuk bekneld raken en zit de inhoud ervan klem. Er zit dan een stukje darm vast in het gaatje van de breuk. De darm kan hierdoor bekneld raken waardoor de doorbloeding wordt verminderd. Dit gebeurt niet vaak – bij 1 op de 1500 navelbreuken – maar wanneer het gebeurt moet je direct geopereerd worden om gedeeltelijke darmafsterving te voorkomen.