Dit is wanneer je je baby geen extra water moet geven – hoe warm het ook is

Je hoort het vaak. Op een hete zomerdag wordt er vaak aangeraden je baby extra water te geven. Maar geldt dit ook voor baby’s die borstvoeding krijgen?

Dit artikel is gepubliceerd op Mama Enzo

Borstvoeding op verzoek, geen extra water

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen. Hoewel sommige artsen het aanraden, is het niet nodig om je baby bij te voeden met water. Als jij compleet op verzoek borstvoeding geeft, dan is het juist beter om melk te geven, dan om water toe te dienen. Dit is waarom.

Water geven is niet nodig

Als jij op verzoek voedt, krijgt je kindje voldoende vloeistof binnen. Als je kind genoeg drinkt, produceer jij ook genoeg en is er dus altijd voldoende voor jouw kleintje. Natuurlijk zijn er uitzonderingen dus gebruik je gezonde verstand, je ogen en je hersenen als je denkt dat er iets niet goed gaat. Dat je kindje genoeg binnen krijgt met enkel borstvoeding, ook op warme dagen, is ook eigenlijk best logisch. In veel warme landen is er namelijk geen schoon drinkwater aanwezig, en loopt men niet de hele dag rond met een flesje mineraalwater. Een baby is hier ook volledig afhankelijk van de borst voor de vochtinname, en extra water is dus niet nodig.

Borstvoeding gaat altijd voor water

Als jij mag kiezen tussen een bord rijst, of een bord rijst met vlees en verse groenten, dan kies je natuurlijk voor het tweede gerecht. Simpelweg omdat dit gerecht meer calorieën en voedingsstoffen bevat. Hetzelfde geldt bij het kiezen tussen moedermelk en water. In moedermelk zit veel vocht, maar daarnaast zitten er veel belangrijke bestanddelen in. In water zit verder niets. In principe vul je de maag van je baby dan ook enkel met een vulling, die voor de rest eigenlijk geen waarde heeft. En ook al drinkt de baby naast het water nog veel moedermelk, er wordt toch een stukje ruimte in de maag ingenomen door water. Moedermelk bestaat daarnaast voor ruim 85% aan water en is dus dorstlessends genoeg.

Dit is op verzoek voeden:

Op verzoek borstvoeding geven, betekent dat je heel alert bent op de signalen van jouw baby. Geeft jouw baby een signaal af dat hij wil drinken? Dan speel je daar op in en geef je jouw baby direct de borst. Of hij nu 5 minuten of 1 uur geleden nog heeft gedronken, dorst is borst. Baby’s hebben heel kleine en stugge maagjes, waardoor ze per keer maar weinig kunnen drinken. Het is dan ook heel logisch dat baby’s de hele dag door willen drinken. Daarnaast zorgt het regelmatig drinken dat het glucoseniveau stabiel blijft en er geen dalen komen. Bied je kind wat vaker de borst aan als je bang bent dat hij niet genoeg binnen krijgt.

Water geven aan een baby ouder dan 6 maanden

Als je kind ouder is dan 6 maanden en je bent begonnen met bijvoeding, hoef je gedurende het eerste jaar nog steeds geen extra water te geven, omdat de baby nog steeds voldoende vocht binnenkrijgt via de moedermelk. Leg je kind zo vaak mogelijk aan, en blijf het verder voeden zoals altijd. Als je baby ouder is dan 1 jaar en al water drinkt, kun je hem dat blijven geven.

Water geven aan een baby die poedermelk krijgt

Een baby die kunstvoeding krijgt mag, of moet zelfs extra water drinken op hete dagen. Een kind dat poedermelk krijgt heeft namelijk een maximaal aantal milliliters dat hij of zij mag drinken per etmaal. En op erg warme dagen kan extra vloeistof dan ook nodig zijn. Deze extra vloeistof geef je dan in de vorm van water. Veel extra water heeft je baby nog niet nodig. Voor een baby onder de 6 maanden wordt 5 tot 10 cc per keer aangeraden en als je kind ouder is dan 6 maanden kun je 15 tot 20 cc extra water in de flesvoeding erbij doen.

Extra vocht voor de mama

Je kind zal meer drinken en dat vergt natuurlijk meer van jou. De hoge temperaturen en de hogere productie eisen veel van jouw lichaam, en dit kan je slap maken als je niet genoeg eet of drinkt. Drink daarom altijd extra vloeistof. Vind je het lastig om genoeg te drinken? Doe het dan als je kindje bij jou aan het drinken is. Zo word je er elke keer aan herinnerd!