Borstvoeding geven in de winter? Dat wordt makkelijker met deze 6 tips!

Dit artikel is gepubliceerd op Mama Enzo

Iedereen die in de winter een baby krijgt, weet dat er uitdagingen zijn waar andere moeders niet mee te maken krijgen. De koude en de donkere dagen zorgen voor nieuwe problemen die je moet overwinnen. Hoe houd je jouw pasgeboren baby warm en gezond in deze kou, is iets wat veel mama’s zich afvragen. Maar buiten in de koud borstvoeding geven hoort tot de categorie uitdagingen 2.0. Het lijkt onmogelijk, maar dat is het niet. Met deze trucs wordt buiten voeden een feestje!

Vermijd fleece

Tenzij je van een glibberige baby en super zweterige borsten houdt, zijn fleece dekens of truien niet je vriend. Fleece ademt niet zoals andere natuurlijke stoffen, als flanel of katoen, dus als je jezelf of je baby in een fleecedeken wikkelt, kun je uitgaan van een glibberige borstvoeding ervaring. Niet echt handig.

Veel moeders kiezen daarom voor natuurlijke materialen, en de voorkeur gaat bijna altijd uit naar wol. Wol is ideaal tijdens de koude winterdagen want het voelt nooit koud aan. Leg je hand maar eens op een fleecedeken, en het materiaal zal de temperatuur van de ruimte hebben.

Als dat buiten is, zal de fleece deken dan ook eerst koud voelen, voordat het je warmte geeft. Wol voelt gelijk warm aan. Wel zo fijn om op temperatuur te blijven.

Neem meer dekens mee dan je nodig hebt

Sommige baby’s willen niet drinken als ze hun jas aan hebben. Jammer, en erg onhandig, maar er is niet zoveel aan te doen. Als jouw baby ergens moet drinken waar het koud is en dat niet wilt doen in een dikke jas, haal hem dan uit zijn sneeuwpak of jas, en wikkel hem in een lekker warme deken of in een schapenvacht.

Een dikke, warme deken of een schapenvacht zorgt ervoor dat hij heerlijk kan drinken, zonder dat hij koud vat. Geloof ons, jouw kindje blijft droomt weg van een tropisch eiland, als hij eenmaal in een lekkere deken is gewikkeld. Zorg daarnaast altijd  voor een extra deken, want als de deken om wat voor reden dan ook nat wordt, is hij niet meer warm genoeg.

Blijf droog met extra spuugdoekjes

Vooral pasgeboren baby’s geven nog wel eens een mondje terug. Daarnaast is jouw melkproductie nog niet gebaseerd op vraag en aanbod, maar is het nog hormoon gestuurd, wat er wel eens voor zorgt dat je borsten in het wilde weg gaan spuiten. Op zich is dat helemaal niet erg, maar als je buiten bent is een nat boord of kledingstuk, erg koud.

Houd spuugdoekjes bij de hand, en leg er één direct onder je tepel, op je borst, om de lekkende melk op te vangen en hiermee je borst, kleding én baby droog te houden.

Neem een thermosbeker mee

Babylief zal buiten lekker melk kunnen drinken, perfect op temperatuur gemaakt door jouw borsten. Maar ook voor jou is het fijn om wat drinken bij je te hebben. Een thermosbeker meenemen is vooral een aanrader als je een ouder kind hebt dat graag buiten speelt.

Op deze manier kun je er gezellig bijzitten, en ook nog even een me-momentje pakken. Neem een thermosbeker mee met koffie, warme chocolademelk, of thee. Zorg ervoor dat de drank op drinktemperatuur is zodat je je niet verbrandt.

Draagzak of draagdoek

Niet alle moeders kennen deze hack, maar er zijn veel baby’s die perfect kunnen drinken terwijl ze in een draagzak of -doek liggen. Dat is ideaal, want op deze manier hoeft de baby niet uit de draagzak of draagdoek om te drinken, en hoef jij zelf ook niet bloot. Oefen thuis met het laten zakken van de draagzak of het losknopen en vastknopen van de draagdoek, en je zult zien dat je kleintje makkelijk bij de borst kan. Ideaal!

Laagjes, laagjes, laagjes

De naar beneden- en naar boven-trekken-methode van je kleding is een geweldige manier om zelf warm te blijven tijdens het borstvoeden. Draag een shirt met een lage hals of v-hals. Het shirt moet in ieder geval makkelijk naar beneden getrokken kunnen worden om de borst vrij te maken.

Over dit shirt draag je een hooggesloten shirt, dat je makkelijk omhoog kunt doen. Als je borstvoeding geeft, rol je het bovenste shirt omhoog, en trek je het ondershirt naar beneden. Op deze manier is alleen de huid rondom de borst onbedekt, in plaats van je hele borst.